9 maj 2012

PT-yrket

Tema inom träningsbloggar idag verkar vara PT-yrket, både Jessica & Sara på Träningsglädje tar upp det, och dom tar upp nåt jag gav en hel del tankeverksamhet åt under mina val till utbildning och under SAFE PT-utbildning.

För så här är det:
Vem som helst kan kalla sig Personlig Tränare, VEM SOM HELST, du, jag , vältränad, otränad nån med gamla eller nya idrottsmeriter, kassörskan, grannen ja vem som helst. Jag har fram till söndags kallat mig Styrketräningsinstrukör och har kunnat göra program, instruerat i 4 år. Nu kan jag lägga till PT till meritlistan för jag har gått ännu en utbildning och känner mig redo att ta mig an kunder ännu mer individanpassat.

Det finns olika sorters prov inom denna bransch alla utbildningar har sin egna, det finns licenser, det finns olika " kort" det finns dom som betalar en summa per år för vissa licenser och kort och gud vet allt vad som finns. Förvirrat, ja! Samma sak inom massöryrket det finns dom som kallar sig massörer och kan inte ett skvatt om antomi och om människorkoppen (fick en behandling en gång och den sk tyckte jag var så spänd på ett ställe, tacka f-n för det , det var mitt skelett).
 Där här jag min certifiering som branschrådet svensk massage har tagit fram som inte är någon egen skola utan en kvalitetsstämpel på att man har kunskap om kroppen både praktiskt och teoretiskt och kan utföra en säker behandling.

Nu är förhoppningsvis något liknande på gång för personliga tränare. Nämligen det här. När det blir aktuellt så kommer jag göra det och få nåt som gäller alla, nåt gemensamt som massagecertifieringen.

Man ser så många sk. "pt:s" på nätet, som gör helt galna råd om träning, skadliga träningsråd, galna instruktionvideos och allmänt ohälsosamma råd. Ett exempel på en stor träningsblogg som gav rådet att ligga på 1100 kcal om dagen, HALLÅ, under 1500 kcal är farligt för kroppen, det är inte ens så lite kalorier vi gör av med om vi bara sitter rakt upp och ner hela dagen våran BMR.

Jag har till och med tagit bort min blogglista nu för att jag vill att det som förmedlas min sida ska vara sånt jag står för.(sen följer jag såklart er favoriter ändå och länkar titt som tätt till det jag gillar)

Så var kritisk mot den du anlitar för att hjälpa dig med din hälsa och med dina mål, men jag vet det är inte är lätt att reda ut denna djungel.

Sen  vill önska all mina kurskamrater all lycka till inom PT-yrket och hoppas vi ses inom framtida evenemang. Nu kör vi!3 kommentarer:

 1. ja det är ju verkligen på tiden att det händer något. Har reagerat på pt's som inte verkar kunna så mycket. Jag som icke pt kan mer i vissa fall. HOppas något händer och att det inte (bara) har att göra med utbildning, utan även med faktiska kunskaper, som något typ av test vartannat år eller liknande. För allas säkerhet. Grattis förresten till utbildningen!

  SvaraRadera
 2. Ja eller hur. Ett test som gäller alla, oavsett utbildning att dom sätter vissa krav man ska kunna. Och sen att hålla sig uppdaterad och vidareutbilda sig är också viktigt, det är det verkligen inte alla som gör. Det är sån skillnad på PT & PT samma som det är med massör & massör.
  Man har ett stort ansvar inom båda yrkena att hjälpa sina kunder, tyvärr ser en del bara pengar, men sorry man blir inte rik på det här..
  Det är mycket upp till kunden själv att vara kritisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Känner folk som jobbat med träning i 20 år, är sjukgymnaster, naprapater på det, men folk väljer hellre en i sammanhanget oerfaren pt än dem enbart pga titeln. Sen tror jag ett stort problem är att folk faktiskt inte kan vara kritiskt granskande mycket för att de inte har den kunskap som krävs för att kunna avgöra vad som är bra eller mindre bra. Och det kan man ju inte begära av dem heller, att de ska kunna allt. Det är ju oftast av den anledningen som de vill ha en pt.

   Radera