26 mars 2012

Bröd till frukost

Jag äter gröt de flesta dagarna på året det har jag gjort i åratal det är den frukosten jag ätit mest de senaste 10 åren. Och det är ju bra, det är enkelt, jag vet vad jag får, jag vet att jag orkar träna på det(med lite äggvita och ägg till), bra mat som dessutom är billig. men kan ju vara kul att vara lite "crazy" och slå till på nåt annat. Nåt jag knappt äter är bröd, där är det tvärtom, jag blir inte mätt och får ingen energi, det är halv eller helfabrikat om man köper det färdigt, det är mjöl,tomma kalorier jag sväller upp, får ont imagen, men jag älskar bröd, helst vitt sockerbröd med smör.

För ett tag  sen skrev jag ut ett recept (vet inte vart jag hitta det) där jag såg att ingredienserna passa mig. Igår kväll slog inspirationen till och jag hade till och med alla ingredienser hemma, förmodligen har jag heller inte samma skafferi som resten av befolkningen,

Här kommer det:
1 limpa
200 g krossat linfrö
50 g sesamfrö
100 g mandel eller andra nötter (jag tog mandel och para)
1½ msk fiberhusk (ni hittar den i glutenfria hyllan i affären)
2 tsk balpulver
1 ½ tsk salt
1 dl creme fraiche/ gräddfil/fil/yoghurt (jag tog turkisk yoghurt)
250 g keso (jag tog mini)
6 ägg
(i receptet stod det även 50 g smör,det hoppa jag, är du lchf:are gör det men det är inte jag)
Kör nötterna i en mixer, så det blir mjöl. Blanda i resten av de torra ingredienserna. Blanda er resten och mixa till en slät deg, jag tog en stavmixer.Klä  en brödform med bakplåtspapper. Baka i nedre delen av ugnen på 175 grader i 80 min.

Jag tyckte det var gott och gör den gärna igen, hade min sambo varit hemma och smakat hade han förmoodligen sagt tvärtom.
 Åt 2 st skivor till frukost i morse.
Enligt mina beräkningar så består av 70 % fett 26 % protein 4 g kolhydrater.
Skär du limpan i 20 skivor blir det 129 kcal per skiva.

Mycket bra fett, med sesamfrön och de krossade linfröna med sin omega-3 och mandlarna, en hel del protein med keso och ägg.
Ett toppenbröd man kan även äta på kvällen och inte behöva oroa sig att kroppen ska börja spruta ut en en massa insulin som det har svårt att ta hand om under natten. (jag äter sällan kolhydrater på kvällen, om det inte är lördagsgodis ;)Tillväxthormonet som är som störst under natten är fettförbrännande, och om vi höjer insulinnivån med kolhydrater på kvällen så dämpas tillväxten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar