19 jan. 2012

Hicka!

Igår hade jag en riktig hickdag, kommer 1 gång på några månader. Och jag hicka och gäspa samtidgt så jag trodde käken skulle gå ur led. Blev nyfiken vad det beror på och googla såklart, detta hitta jag:

Hicka

Hicka beror på sammandragningar i diafragmamuskeln i mellangärdet. Det är oftast ofarligt, men kan ibland bero på någon sjukdom. Knep som kan hjälpa är att hålla andan eller dricka ett glas vatten. Kontakta din vårdcentral om hickan inte går över.
Hicka kan bero på att något irriterar diafragman. Diafragman är en stor muskel i nedre delen av bröstkorgen, mellangärdet, som skiljer lungorna/hjärtat och magsäck/tarmar åt.
Om nerven som går till diafragman blir retad kan du också få hicka. Hicka kan du till exempel få av:
  • starkt kryddad mat
  • alkohol
  • att du äter eller dricker för fort
  • att du skrattar häftigt
  • att du andas in kall luft.
Vissa sjukdomar kan ge långvarig hicka som återkommer och är besvärlig, men det är ovanligt. Det kan vara olika tillstånd i magsäcken, som magkatarr eller magsår. Det kan även vara lungsjukdomar, vissa hjärtsjukdomar, buktumörer och hjärnblödning.
Ibland får vi hicka utan att det verkar finnas någon särskild orsak.

Symtom vid hicka

Hicka gör att det liksom hoppar till i magen och du ger ifrån dig det välkända hickljudet.
Det beror på att du börjar andas in kraftigt när diafragman drar sig samman i kramp. Inandningen avbryts hastigt när passagen genom struphuvudet med stämbanden stängs. Det är då hickljudet uppstår.

Egenvård

Vanlig hicka brukar gå över av sig själv ganska snabbt, men det finns också en del knep för att få stopp på hickan:
  • Genom att hålla andan en stund ökar du koldioxidhalten i blodet. Det kan få hickan att sluta.
  • Du kan också andas i en påse för att höja koldioxidhalten i blodet.
  • Drick ett glas kallt vatten. Prova gärna att stå framåtlutad och drick från glasets bortre sida.
Det enda som kan stämma är att jag äter och dricker för fort, helst när jag äter med barnen, då det alltid är nåt, dom tappar nåt, det fattas nåt, det ska torkas ocsv. jag slänger i princip i mig maten utan att knappt reflektera vad det är jag stoppar i mig. Men intressant att det var diafragman som gör hickan, det hade jag ingen aning om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar